Quantcast
Channel: Hudvård – Jessicas sköna värld
Viewing all articles
Browse latest Browse all 309

Årets första snackis – J-beauty

$
0
0

Den här artikeln innehåller affiliatelänkar till återförsäljare. Samtliga produkter är valda av mig. Läs mer här.

Först kom K-beauty med snigelserum, kuddfoundations och BB-cremer från Korea. Nu möblerar vi om på hudvårdshyllan och gör (återigen) plats för produkter från ett annat asiatiskt land. Säg hej till J-beauty – omsorgsfulla rutiner och välgörande hudvård från Japan.

Japansk kvinna i Kyoto. Foto IBL.

Det är stort fokus på Asien när det kommer till skönhetsvärlden just nu. De senaste åren har vi sett en flodvåg av skönhetsprodukter och hudvårdstips från Korea. Men nu är det alltså dags att ta lärdom av de japanska kvinnorna och deras rutiner. Där K-beauty är mycket nyhetsdrivet med en ständig ström av knasiga snabbjobbande produkter så arbetar man i den japanska hudvården mer minimalistiskt och långsiktigt.

J-beauty handlar om att förebygga och skydda snarare än att korrigera och dölja. Att dubbelrengöra huden, klappa in essence och skrubba sig innan man kliver i badet är dock inget nytt fenomen. I Japan har man haft sina skönhetsritualer i hundratals år. Att bada är till exempel lika självklart som att äta och att sova. Hudvårdsritualen får man lära sig redan från unga år. Att ta hand om sin hud ses inte som fåfänga, det är istället ett sätt att visa respekt för sig själv. Samtidigt är skönhetsrutinen bara en del i ett större hälsotänk där träning, mat och vila ska ingå.

Varför inspireras vi så mycket av Japan just nu? Många japanska märken har ju funnits här väldigt länge. Jag trot att det beror på att alltfler här hemma vill ha en mer naturlig och holistisk livsstil samtidigt som intresset för hudvård aldrig varit så stort. Vi vill också få fina resultat av produkterna vi köper. Japanska märken är kända för sin höga kvalitet. Man lägger mycket tid och pengar på forskning och är ofta först med spännande ingredienser. Samtidigt är dofterna och känslan på produkterna minst lika viktigt. Din rutin ska vara en helhetsupplevelse, ungefär som en japansk teceremoni där hur du häller upp drycken har lika stor vikt som vilken tesort det är. Inom skönhetsbranschen märker du det på allt från cremer med silkeslen formula till makeupborstar med så mjuka strån att det känns som en smekning när de nuddar huden.

Och så finns det ytterligare en faktor. Eftersom man tänker långsiktigt är produkterna många gånger effektiva men samtidigt väldigt milda. Det gör att de passar en känslig hy, något många här hemma upplever att de har.

Hudvårdsritualen

Precis som i den japanska teceremonin så har man en speciell ordning när det kommer till hudvårdsrutinen, något som kallas Saho. Det bygger på att göra några steg dubbelt, t ex rengöringen.

En klassiker från Shiseido som lanserades redan 1897. Det är ett så kallat essence, en traditionell japansk produkt som börjat uppmärksammas här i väst först på senare år.

1. Dubbelrengöring

För att verkligen få huden helt ren och redo för hudvården på kvällen så görs ansiktet först rent med en oljebaserad rengöring och efter det används en löddrande variant.

2. Exfoliering

Använd peeling någon gång i veckan för att få bort både döda hudceller och smuts från luften som sätter sig i porerna. Genom att peela får du också bättre effekt från resten av hudvården.

3. Ansiktsmask

Följ upp peelingen med en mask som trycker in extra mycket fukt. En skön tradition från Japan är att använda en som får verka medan du sover.

4. Massage

Byt ut popcorn-skålen mot en massage-rulle nästa gång du ska titta på tv. Att regelbundet rulla den med en variant där kulorna knådar huden ger ökad cirkulation och tajtar upp.

5. Återfuktning

I Japan används så kallat essence som ger fukt djupt ner och samtidigt fungerar som en sluss för resten av hudvården. Det är speciellt viktigt på morgonen då fokus är att förbereda huden för makeup och ge grundlyster. En välpreparerad hud får sminket att sitta bättre och se fräscht ut hela dagen. Efter essence kommer serum som väljs efter vilket behov huden har för tillfället. Ovanpå det dagcreme och sedan ögoncreme.

6. Solskydd

För att undvika allt från linjer till pigmenteringar kan ett solskydd göra skillnaden, något man i den japanska rutinen är väldigt noga med. Leta gärna efter en variant som också fungerar som en primer för en jämnar hudyta och bättre fäste för makeupen.

Fyra favoriter för huden

Oil Cleansing från Muji är en mild och len rengöringsolja som löser upp smink och smuts utan att irritera en känslig hy. Finns både med smart pump och i praktisk liten reseflaska. Ca 69 kr/20 ml. Finns i Muji-butiken och på Åhléns.

Ibuki Gentle Cleansing Foam från Shiseido är en milt löddrande rengöring som passar en torr hy men den är också toppen om du lätt får mycket pormaskar. Ca 355 kr/125 ml. Finns på Kicks för extra bra pris just nu.

Sensai var en av de första att lansera sina essence i väst, en djupt återfuktande hybrid mellan ansiktsvatten och serum klappas in i huden efter rengöring. Här kallas det dock lotion, en klassiker är Ultimate The Lotion med silke och risoljeextrakt. Ca 2489 kr/125 ml. Finns bl a hos Eleven (reklamlänk via Apprl) .

Extra härlig blir rengöringen om du använder en borste samtidigt. Supermjuka Cleansing Massage Brush från Shiseido ger dessutom bättre cirkulation och en mycket lätt peelande effekt. Ca 295 kr. Finns bl a hos Lyko (reklamlänk via Apprl) .

Foto IBL

Badritualen

Ska du bada japanskt tar du dig tid att tvätta kroppen från topp till tå innan du kliver ner i det varma vattnet. Vanligaste tiden är på kvällen, en ritual där man sköljer bort dagens smuts och mödor. Om du har ett bad kan du enkelt få till en japansk ritual hemma men du hittar också olika bad av den här typen på t ex Varbergs Stadshotell och Yasuragi utanför Stockholm. Jag är ett stor fan av just det här sättet att bada, det är helt enkelt ljuvligt att kliva ner i ett värmande bad med renskrubbad hud. Har du dessutom någon välgörande olja i vattnet så kommer huden lättare ta till sig ingredienserna när där inte är en massa döda hudceller som ligger i vägen. Så här gör jag:

1. Skölj

Börja med att skölja kroppen från topp till tå med varmt vatten och fokusera på dig, du får gärna sitta ner på en pall. En tvagningsritual ska göras under tystnad.

2. Tvätta

Gör rent huden med tvål och en tvättlapp som du arbetar med i cirklande rörelse i riktning mot hjärtat.

3. Peela

Använd gärna en skrubbvante för att få fart på blodcirkulationen och göra huden helt ren och fri från döda hudceller.

4. Bada

Kliv ner i badet eller de varma källorna och njut av den renande känslan. Här används ingen tvål men vill du krydda badet kan du hälla i några skedar badsalt eller en skön olja om din hud lätt blir torr.

5. Vila

Badritualen är inte över för att du klivit upp ur vattnet. Yu-agari är stunden efter badet då man kryper in i bekväma kläder och vilar en stund med en kopp te eller tar en liten lur.

Exfoliating Body Polisher från the Body Shop är inte bara skön att skrubba huden med. Den ger också din duschgel ett lyxigare och krämigare lödder och du kan enkelt tvätta den i maskin. Ca 60 kr. Den finns på the Body Shops hemsida.

Det här är en del av min artikel Kärlek till kropp & själ som publicerades i Feminas nr 1. Vill du läsa hela artikeln finns tidningen fortfarande ute i butik.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 309

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!