Quantcast
Channel: Hudvård – Jessicas sköna värld
Viewing all articles
Browse latest Browse all 309

Den nya parabeneffekten

$
0
0

Är du rädd att släppa in parabener i ditt liv? Det kanske inte är så konstigt. Jag menar, varför skulle det annars stå parabenfri på var och varannan flaska som finns i badrumsskåpet. Något som man så hårt går ut och säger att man inte använder i sina produkter måste ju vara något dåligt. Eller?

Utan konserveringsmedel inget skönhetsskåp.

Parabener är ett konserveringsmedel som fram tills för några år sedan var det allra vanligaste i kosmetika och hygienartiklar, dvs hudcremer, schampon, foundation osv. Det förekommer även i livsmedel och läkemedel och det har använts under flera decennier. Men så började det spridas information om att parabener skulle kunna vara hormonstörande, något som tog fart i Danmark och ganska snabbt landande här hos oss. Trots att de flesta experter hela tiden varit eniga om att det här inte stämmer så blev många konsumenter oroliga och rädda för att använda produkter med just parabener. Vilket fick till följd att väldigt många producenter bytte ut dem mot andra konserverande medel, detta trots att många av dem inte har något emot parabener alls, tvärtom. Och det har fått konsekvenser, en effekt som börjar märkas nu. Så här säger Pär Svahnberg, doktor i kemi:

– Den sammantagna effekten av den konsumentdrivna paraben-utfasningen kan sammanfattas i sämre konserverade produkter och ökad hudallergi.

Men varför används konserveringsmedel över huvud taget? Det är ett måste för att undvika att hela burken blir full av bakterier, något som du EJ vill.

Vackra att se på men fel sorts bakterier vill du inte ha i din cremeburk.

Det här gäller oavsett om du väljer en produkt som innehåller syntetiska ingredienser eller en som är helt naturlig. Det måste helt enkelt finnas något som håller bakterierna borta. Man kan minska den mängd konserveringsmedel som behövs genom att göra t ex lufttäta förpackningar och pumpflaskor. Men fortfarande – är där inga parabener så är där något annat konserverande. De här andra, som används istället, har tyvärr visat sig inte alltid vara så bra. Pär Svahnberg förklarar:

– Det är framför allt en ökad användning av methylisothiazolinone som blivit konsekvensen av parabenskräcken. Något som lett till en kraftig ökning av hudallergi mot just det här ämnen. Av den anledningen förbjöds det i så kallade stay-on* produkter tidigare i år. Men även formaldehydavgivande konserveringsmedel har delvis ersatt parabenerna. Dessa är också sämre eftersom formaldehyd också har allegena egenskaper.

Pär Svahnberg har koll på kemin, oavsett om den kommer från naturen eller är framtagen i ett labb.

När jag får en produkt på mitt bord där det står fri från parabener frågar jag alltid vad man ersatt dem med. Är det en naturlig produkt så får jag nästan alltid svaret att en naturlig produkt inte behöver konserveringsmedel då den innehåller naturligt konserverade ämnen. Och så kan det givetvis vara.

I lingondricka hittar du naturens egna parabener – bensoesyra.

Men det betyder inte att det av naturen (no pun intended) är ett bättre ämne än parabenerna, vare sig för huden, hälsan eller för naturen. Enligt Läkemedelsverket bryts parabener snabbt ner i reningsverk och i naturen och gör därför inte någon skada.

Pär Svahnberg igen:

– Konserveringsmedel är giftiga. Det är deras jobb. Och det finns miljontals av giftiga ämnen i naturen som fungerar som konserveringsmedel, men som inte är att betrakta som sådana ur juridisk mening. Det är nog detta som eko-producenterna menar. Till exempel så är i princip alla cirka 3000 parfymämnen giftiga varför de fungerar alldeles utmärkt som konserveringsmedel. Och dessa 3000 giftiga ämnen finns även i de eteriska oljorna. Så om man häller i en skvätt naturlig eterisk olja så kan man hävda att man har en produkt utan konserveringsmedel. Och det är korrekt juridiskt. I verkligheten har man en produkt som är pseudokonserverad med potenta allergener från växtriket.

Så vad rekommenderar expertisen att man använder för att produkter ska vara säkra?

– De fyra olika typer av parabener som används i kosmetika, och som är säkra enligt SCCS (EUs vetenskapliga kommité), heter ethyl-, methyl-, propyl- och butylparaben. Alla dessa tycker jag är bra. Det gör allergiforskare och formulerare också. Tillsammans med phenoxyethanol är parabenerna de bästa konserveringsmedlen ur ett miljö-, hälso- och funktionsperspektiv.

Vill du läsa mer om vad Läkemedelsverket säger om parabener hittar du det här.

*stay-on produkter är sådana som sitter kvar på huden, t ex bodylotion, foundation osv. Motsatsen är wash-off produkter som schampo, duschtvål osv.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 309

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!