För några veckor sedan klubbade EU igenom att unionen ska jobba för ett globalt förbud mot djurtester av kosmetiska produkter. Ett helt naturligt steg eftersom man redan 2013 förbjöd detta inom EU. Och nu försöker man påverka makthavare på FN-nivå för att få med detta på agendan.
I morse var jag på pressmöte i Riksdagen för att lyssna på flera av de som engagerat sig i den här frågan, bland talarna fanns Birgitta Ohlsson från Liberalerna och Jens Holm från V. De berättade att det här är en fråga som inte har några partigränser, i stort sett alla oavsett partitillhörighet har ställt sig bakom EUs resolution om ett globalt förbud, när rösterna var räknade så hade ja-sidan fått 620 röster och nej 14.
Så hur ser det ut i världen när det kommer till förbud mot djurtester av kosmetiska ingredienser och produkter? Ganska illa faktiskt. 80 % av världens länder har inte ett förbud och bland dem hittar vi Brasilien, USA och Kanada som alla tittar på ett förbud. Och så sorgebarnen i Asien: Kina, Japan och Korea som delvis pga av annan syn på djur men också av en rädsla för ingrediens-skandaler har lång väg kvar. Enligt Birgitta Ohlsson så rör det på sig men det går för sakta.
Så går det att testa produkter och ingredienser på andra sätt? Ja, och riktigt bra dessutom. Det är egentligen helt sjukt att man varje år tar livet av en halv miljon djur för att utföra dessa tester. Faktum är det finns andra otroligt smarta testmetoder som idag är erkänt säkra, snabba och i många fall billigare är djurtesterna. Förutom den odlade hud som bl a L’Oréal arbetar med så fick vi ett utmärkt exempel på ett svenskt företaget som fötts ur forskning vid Lunds Universitet. Företaget heter SenzaSen och deras metod går kort ut på att man identifierat de 200 gener hos människan som reglerar det som kallas hudsensitisering och genom att testa olika ingredienser på odlingar av mänskliga celler med just dessa generna kan man snabbt se om de kommer att ge upphov till en allergisk reaktion eller inte. En människa i ett provrör istället för att plåga ett djur som Anki Malmborg Hager, representanten från SenzaSen uttryckte det. Resultatet har en exakthet på 94 % till skillnad mot när man gör testerna på djur där exaktheten är 72 %.

Riktigt bra och matnyttig info från dessa: Kerry Postlewaite från Cruelty Free International, Camilla Björkbom från Djurens Rätt, Anki Malmborg Hager från SenzaSen, Jens Holm från Vänsterpartiet och Riksdagens Sjurskyddsformu, Birgitta Ohlsson från Liberalerna och Jessie Macneil-Brown från the Body Shop.
Så vad kan man göra själv för att påverka? Förutom att välja produkter som är cruelty free så är ett sätt att skriva på the Body Shop och Cruelty Free Internationals initiativ Forever against animal testing. Det finns få saker som ger så mycket som konsumenternas kraft. Målet är att få in 8 miljoner underskrifter vilket skulle betyda den största insamlingen i ämnet någonsin. Underskrifterna ska lämnas till FNs generalförsamling under 2018 för att verkligen visa att det här är en fråga som många ställer sig bakom. Med det vill man få upp frågan på FNs agenda. Man är nästan där, på mindre än ett år har man fått in över 6 miljoner. Har du inte skrivit på än kan du göra det här.