Precis som salt och peppar eller sill och potatis passar en av de lite mer dolda skönhetsraketerna i år varandra som hand i handsken. För är det något som dykt upp i en strid ström 2016 och alltid i par så är det handtvål och handlotion/creme i varsin praktisk och ofta snyggt designad pumpflaska. Nej, det är inte nytt men tidigare har det mest funnits hos lifestylemärken i den dyrare prisklassen, typ Molton Brown. Men nu kan du alltså hitta betydligt plånboksvänligare varianter hos t ex Apotekets eget märke Apoliva. Alldeles nyligen lanserade man denna duo i den populära Argan & Almond-serien med behagligt varm doft och vårdande formula där du bl a hittar arganolja, mandelolja och honung. Och så smart det är att ha dessa vid t ex diskhon, det gör under för huden på händerna i dessa nitiska handtvättstider. Just nu kan du köpa detta par på Apoteket för mindre än 70 kr (30% mindre än vanligt), då får du en handcreme på 150 ml och en handtvål på 250 ml i en liten tygpåse.
Veckans budgettips – snygg handduo
Tre sköna ansiktsoljor
Nu biter det rejält i kinderna när man sticker näsan utanför dörren. Jag har dessutom passat på att köra lite långfärdsskidor under helgerna och det ger inte bara rosiga kinder och bättre flås. Huden kan bli rätt så ordentligt narig och skör av att utsättas för kyla i fart, även om jag var ordentlig och smorde in med barriärcreme ovanpå.
Nu är den dock babylen och fin igen och det tack vare Apolivas milda enzympeeling och en alldeles utomordentligt skön ansiktsolja, närmare bestämt Elemis Superfood Facial Oil.
De här dropparna är riktigt härliga att massera in i huden och mixen av olika växtoljor mjukar upp direkt utan att lämna någon glänsande hinna, det gör att man kan använda den både morgon och kväll. Du får en ganska ovanlig mix av oljor, hela nio stycken med allt från broccoli till linfrö. Jag skulle beskriva Superfood Facial Oil som en hybrid mellan olja och serum eftersom huden får en kick även på djupet, riktigt bra och allt mitt fnas försvann på bara några dagar. Och den passar alla, från känslig och torr till blandhy. Dessutom måste jag erkänna att jag älskar flaskan. Den är både fin och fungerar perfekt med sin lilla pipett. Priset för 15 ml är ca 695 kr.
En annan liknande olja som blivit favorit under hösten är Dermalogicas Phyto-Replenishing Oil som även den innehåller massor av härliga naturliga oljor från andra växter än ovan, t ex rosmarin, chiafrön, kamelia och orkidé. Denna kan du använda under din dagcreme eller mixa med den, jag upplever den ännu lättare än Elemis vilket gör att den kanske passar bättre när den värsta kylan lagt sig och våren är på g. Jag vet de som har problem med acne som testat den, vanligtvis är man lite tveksam att ha olja på den typen av hy men det har fungerat utmärkt. Den är också rik på antioxidanter, ett plus för dig som bor i storstan och utsätts för mycket luftföroreningar. Priset för 30 ml är ca 699 kr.
En lite billigare olja som är riktigt skön även på känslig hy är Weledas kultiga Almond Soothing Facial Oil som älskas av både eko-vänner och fashionistas. Den är helt naturlig och doftar ingenting, däremot tar den lite längre tid på sig att gå in i huden. När det väl är gjort så lämnar den dock en väldigt mjuk känsla och härlig lyster. Jag vet många som använder den även för att få lite mer glow till sin bas, du tar bara en liten droppe och applicerar ovanpå din foundation. Det ska också gå att ta bort ögonmakeup med den, det skulle jag dock undvika då jag vet att olja runt ögonen kan få huden här att bli lite svullen. Priset för 50 ml är ca 199 kr.
7 skönhetstrender 2017
Året har knappt börjat men tro inte att beautybranschen legat på latsidan under det långa jul- och nyårslovet. Så vad tornar upp sig där borta vid skönhetsfronten? Det är nytt år och massor av nyheter ligger i pipeline, en del snart och annat på lite längre sikt. Jag har redan listat fem roliga produkter som dyker upp snart. Här kommer också en snabb genomgång om de trender som jag tror att vi kommer att se (mer) av 2017.
Hybridpennor: Knubbiga pennor för läppar och ögonlock har vi sett, i år kommer ännu fler och i nya skepnader. För 2017 är året då cushiontrenden går från ask till stickformat. Estée Lauder har en variant av foundation, Lancôme och Dior är bara två av flera märken som gör läppstift med kuddar i båda ändar i två olika nyanser. Varför? För att vi ska kunna få till en snygg ombre lip, eller lip contouring som makeupartisten Tomas Lenneryd hellre kallar det. Vi kan vänta oss en liten invasion av smarta sticks på flera områden, t ex rengöring, primers, rouge och highlighters.
Pulverkonsistens: Visst har det funnits rengöring i pulverform tidigare, t ex Dermalogicas Daily Microfoliant. Men nu kommer dessa på bred front. Förutom att nämnda märke lanserar Daily Superfoliant, en kraftfullare variant för oss i storstan, så kommer det fler om ett par månader, bland annat från Clinique som lanserar två olika pulverprodukter i en ny serie. Pulver är smart av flera anledningar. Förutom ur miljöhänsyn, man slipper transportera en massa vatten över hela världen, så är det lätt att skräddarsy sin pulverformula. Beroende på hur mycket vatten du tillsätter så kan du få allt från en lite grynigare peeling till en len rengöring.
Duschmetoden: Det började med kroppslotion och brun utan sol och går nu över till ansiktsmask och exfoliering. Att smörja in kroppen redan i duschen har aldrig tilltalat mig och jag föredrar att applicera brun utan sol efteråt så jag slipper stå och frysa alldeles blöt och kall i tre minuter, tiden det tar för busen att verka. Men att splasha ansiktet med en flytande peeling eller lägga en ansiktsmask medan jag ändå rakar benen låter som en utmärkt idé. S k aqua peels har jag skrivit om här men det lär dyka upp fler, ansiktsmask för duschen kommer bl a från budgetmärket Neutrogena. Visibly Clear Porer & Shine In-shower Mask landar i butik februari.
Skräddarsytt: En trend som växer och varför inte? Vem vill inte ha produkter som är perfekt anpassade för just din hy eller dina läppar. Ett utmärkt exempel är pulverrengöringarna ovan men här finns ännu mer. Nu kan du till exempel få ditt serum utformat efter just ditt DNA. Hjärnan bakom är bl a kosmetiska kemisten Liliane Sallander, fransyska som bor här i Sverige och länge verkat inom skönhetsbranschen. Tillsammans med Victus Medical Group har hon utvecklat Solution by DNA där man genom att analysera ett DNA-prov kan se vad just din hy behöver, utöver de vanliga hudtyperna. Man skrapar helt enkelt lite hud från insidan av kinden med en sticka och skickar denna till analysföretaget Infinigra. Inte gratis såklart. Test, analys och DNAserum, blir ditt för 5495 kr.
Portionsförpackat: Uppföljaren till de älskade arkmaskerna är podmasker. Jag håller tummarna att Origins tar sin variant hit till Sverige, annars finns Nügg. Jag erkänner att jag faller för sötheten i miniförpackningar men det är också praktiskt på resa och ett kul sätt att testa nytt. Andra portionsförpackade skönhetsprodukter på g är t ex pulverrengöring i påse från stort märke.
Mångfald: 2016 var året då det blev lite lättare att köpa makeup för dig med riktigt mörk hudton i Sverige. Jag hoppas att det blir ännu bättre 2017, t ex så kommer har australiensiska Becca nu landat på Sephora med sitt gigantiska utbud. Men det finns en annan spännande trend att hålla koll på och det är killarna. Jag pratar inte om makeup för män utan män som dyker upp i reklam för makeup eller gör samarbeten med makeupmärken. Än har vi inte sett det här hemma men i USA har influencers och vloggers som Jeffre Star, Manny MUA och The Plastic Guy börjat synas alltmer i sådana här sammanhang, den senare som ansikte för L’Oréals True Match foundation (se bilden). Det jag gillar med dessa killar är att de har en härlig inställning till makeup och det är fascinerande att se när de sätter igång med sitt noggranna och omsorgsfulla sminkande.
Naturen: Det finns förstås redan väldigt många ekomärken men kul är att även de stora klassiska märkena ser över allt från innehållet i sina produkter till design och förpackning för att minska avtrycket i naturen, något jag hoppas är mer än en trend. Microplasterna är i stort sett utfasade från kosmetikbranschen, läs mer om vad KTF kan berätta här. Och nyheter som vattenbaserat nagellack (som det snart kommer recension på), vattenvänliga solskydd samt pulverhudvård är andra bra steg åt rätt håll. Men vi kommer också se ett större fokus på hur miljön och luften påverkar hud och hår och alltfler produkter som ska ge skydd och hjälp mot de skador som kan uppstå. Det handlar om allt från serum, solskydd och masker till rengöringar (se t ex Daily Superfoliant i första punkten).
Nyfiken på vad andra skönhetsredaktörer och beautybloggare tror ska hända under året? Här är fler spännande spaningar från några av mina spåtants-kollegor:
Vilka av alla de här trenderna hoppas du mest på 2017 och är det något du saknar?
Veckans budgettips – kroppspeeling
Att peela kroppen bör man annars dör man visserligen inte men huden kan nästan se död ut om man hoppar över just den här detaljen i duschen. Och just nu när huden på benen lätt liknar elefanthud och resten också den har en grå och trött ton blir peelingen ännu viktigare. Och roligare eftersom det går ganska snabbt att väcka den till liv. Jag gillar allt från borstar till oljeskrubbar men mina absoluta favoritpeelingar för kroppen är de som kommer i krämform, det känns lyxigt och fungerar dessutom väldigt bra när huden är lite blöt. Northern Beauty Body Scrub heter Ellos alldeles utmärkta variant. Den har perfekt krämig konsistens för att hänga kvar under massagen i duschen, är lagom rivig med sina aprikoskärnor och naturliga vaxkulor, kommer i praktisk tub med precis lagom stor öppning och har en väldigt mild och mjukt blommig doft. Ca 89 kr.
Sköna tonade läppbalsam
Det är inte lätt att bo i det här landet och ha snygga läppar, åtminstone inte den här årstiden. De flesta av mina älskade röda läppstift får snällt vila till mildare väder infinner sig och läppformen kommit tillbaka. Men så länge behöver man ju inte gå omkring och sakna färg. Det finns flera riktigt bra läppbalsam som gör läpparna mjuka och behagliga samtidigt som de också ger en fin röd ton. Inte så täckande som ett läppstift, mer som en färgslöja men lyser ändå upp. Bland favoriterna finns t ex:
Pure Lip Intense Berry från Akademikliniken är en gammal favorit som nu fått färg och en härligt bärröd variant är det också. Det är fullproppat av antioxidanter och formulan känns sval, len och lätt jämfört med traditionella läppbalsam, mer åt serumhållet. Och förpackningen är toppen, älskar att det bara är att trycka ut en liten pärla och svepa över läpparna. Ca 275 kr.
Tinted Lip Balm från Burt’s Bee är en riktigt bra budgetvariant i ett litet praktiskt stick. Perfekt dessutom om du helst bara använder naturligt på huden, dock ej vegan då det är bivax i. Smälter på läpparna och kommer i flera fint bäriga nyanser, jag tror det finns så många som sju. Jag gillar att det inte blir så väldigt glansigt, känns nästan lite halvmatt. Ca 89 kr.
Lyxigaste lyx är By Terrys burk med klassikern Baume de Rose Nutri Couleur både för sitt innehåll och för sin doft. Ja, priset hjälper ju också till med exklusiviteten. Men det är något speciellt härligt att ha den här i väskan, konsistensen är ljuvlig och läppar jublar. För Terry kompromissar aldrig när hon väljer ingredienser, här finns så mycket bra, t ex extrakt från ros, sheasmör, ceramider osv. Välj mellan sex färger, några av dem underbart klara i tonen trots att de är läppbalsam. Ca 389 kr.
Peeling på flera sätt
Skrubba, peela eller exfoliera – kärt barn har många namn. Men en sak har de gemensamt. Att göra detta är inte bara en snabb väg till finare lyster. Det har också mer långtgående verkan på hudens välmående eftersom det är som en spark i cellernas rumpor, du eldar helt enkelt på de egna processerna genom att bland annat öka cirkulationen vilket skapar en kedjereaktion. Som att ta huden på gym, ungefär. Hur mycket fart du får beror på vad du peelar med och hur ofta. Syror och enzymer ger mer djupverkande effekt än skrubbande korn som mest arbetar på hudens yta men det beror såklart också på dos. Det är stor skillnad på en avancerad syrapeel på salong och de produkter som finns för hemmabruk. Kanske hör du till dem som inte peelar alls för att det låter krångligt eller är rädd för att det uppröra en redan känslig hy. Då har jag glada nyheter. Det finns massor av olika sätt att peela på så chansen att du hittar en variant som passar dig är stor, vilka behov din hud än har. Här är några av mina favoriter:
Nyhet! Peela som kur
I veckan höll Lancôme pressmöte där man visade upp en spännande nyhet på peelingfronten. Visionnaire Crescendo är en tvåstegsraket där du först använder ett serum med milt peelande ingredienser som t ex syror från apelsin, blåbär, quinoa och sockerrör i två veckor för att vänja in huden. Sedan vänder du på flaskan och använder den starkare fas två-varianten som går djupare med glykolsyra och salicylsyra. När fyra veckor gått är kuren klar och huden ska ha fått en jämnare struktur, mer lyster och mindre porer och linjer. Några droppar på kvällen innan din vanliga creme är rutinen, på dagtid vilar huden men det är viktigt att du skyddar den med SPF på minst 15. Det dröjer dock lite innan man kan testa denna nyhet, i mars landar den på diskarna. Ca 695 kr.
Peela med pads
Ett av de allra smidigaste och helt kladdfria sätten att peela är att svepa över huden med en tyglapp indränkt i en syrablandning. Det finns en stor mängd varianter för olika hudtyper och problem där vissa kan användas varje dag medan andra bara ska jobba ett par gånger i veckan. Klassiker är Exuviance Skinrise Bionic Tonic med en mix av vitaminer och märkets speciella PHA-syra, den är ganska mild, kan användas varje dag och ger absolut effekt men du kommer inte att se det direkt. Riktiga peelpads-proffs är Elizabeth Arden PRO som har flera olika varianter som är verkligt effektiva, de flesta måste vänjas in i huden och dosen ökas gradvis. Roligt är därför att man i mars kommer med en ny för känslig hy med en mix av fyra olika syror. Sensitive Skin Peel Pads använder du till en början bara en gång i veckan, gärna i kombination med en skön fuktmask efteråt. Ca 595 kr.
Peelingmask
Perfekt uppfräschning innan fest är maskerna som städar på hudytan samtidigt som de fyller på med fukt, helt kornfria är mina favoriter. Det är enkelt, skönt och går snabbt, ett par minuter så är det klart. En som pirrar lite och har lite mer kraft är Emma S. Treatment Enzyme Peel, en askungemask som mixar syror och enzymer för snabb och fräsch lystereffekt, har du känslig hy är tipset Enzym Peeling från Apoliva, en lätt gel som jag har på längre än den föreslagna minuten för att den nästan är för snäll. Ca 299 kr resp 99 kr.
Peela med pulver
Att använda ett fint pulver som rengöring har du kanske testat, Dermalogicas Daily Microfoliant är ett av de mest kända exemplen som tvättar huden och samtidigt ger en lätt peelande effekt när du mixar det med vatten. De senaste månaderna har det landat två produkter med liknande princip men med fokus på själva peelandet, inte rengöringen. Det är Yves Rochers Scrub to Mix samt Bare Minerals Mix Exfoliate Smooth. Jag gillar den här typen av två anledningar. Dels kan du själv styra hur mycket peelingkänsla du ska få genom att anpassa mängden vätska som du mixar med (det är dock lätt att råka ta för mycket pulver!) och det känns miljövänligare eftersom det bara är naturliga ingredienser och man transporterar inget onödigt vatten över världen. Yves Rochers variant är dock lite mer grovkornig än Bare Minerals och passar därför mer till en normal och/eller kombinerad hy. Mix Smooth Exfoliates pulver känns som lyxig fin sandstrandssand och ska mixas i din rengöring vilket gör att du enkelt kan lägga till den dagar du känner att huden behöver en liten extra knuff. Den passar också väldigt bra när man har lite mer mogen hy med känsliga blodkärl men ändå vill ha den där riktigt rena känslan som man får av en skrubb. Ca 99 kr resp 365 kr.
Peela med vatten
Ett sätt att peela som en del av den dagliga rutinen är att använda ett ansiktsvatten med en dos syra i. Här finns framför allt två produkter som har riktig kultstatus och många trogna följare: Skin Perfecting 2% BHA Liquid från Paula’s Choice (salicylsyra) samt svenska Pixis Glow Tonic (innehåller glykolsyra). Dessa passar bäst till en hud som redan mår ganska bra men är lite glåmig och grå alternativt är kvisslig och finnig och har stora porer. Det allra senaste sättet att peela med vatten är dock lite mer avancerat, så kallade aqua peels eller splash masks kan du läsa mer om här. Ca 295 kr/100 ml resp 299 kr/250 ml.
Isländska hudhemligheter
I morse hoppade jag och två andra skönhetsredaktörer på ett plan som flög oss till Island. En väldigt skakig färd då det blåst halv orkan här i trakten men vi kom fram till slut. Så vad gör man då? Jo, sätter på sig baddräkt, springer ut i iskalla vindarna och glider ner i ett mjölkblått vatten som värms upp av jordens inre. Idag har vi badat i Blue Lagoon, ett ”spa” med varma källor (och en bar!).

Skönhetsredaktörerna badar med stil som Caisa Jansson från Kicks magazine med det knalligt röda Matte Shaker från Lancôme på läpparna. Det satt snyggt även efter bad och dusch!
Men de har detta:
Förutom att de har lagunerna (som jag misstänker att de inte ligger i varje dag) så innehåller faktiskt även vattnet i duscharna sulfur. Det gör att vattnet luktar lite prutt men huden mår bra! Man skulle ta med sig ett par flaskor hem…
Det är inte mycket sol på Island, här är nästan ständigt en dimma som får de ålderstriggande strålarna att mildras. Du behöver inte flytta hit för att få den effekten, på med solskydd bara.
Riktigt häftig hudvård! Trots att det bara bor ca 320 000 människor på den här ön har man lyckats forska fram några av de bästa produkterna som finns just nu. En av dem är Bioeffects EGF Serum som alldeles nyligen fick Marie Clarins prestigefyllda skönhetspris Prix d’Excellence för 2017. I morgon ska vi till deras växthus för att kolla in var magin börjar. Andra coola märken från ön som är värt att spana in är Marinox, Taramar, Soley och Skyn Iceland (som eg är amerikanskt men görs med ingredienser här ifrån).
Obs! En liten detalj är att vi var fyra knutar som guppade omkring där i lagunen. För varnad hade jag blivit innan om att blöta håret i det sulfatrika vattnet, alla jag känner som gjort detta har ångrat sig bittert. Håret får nämligen inte alls den där fina effekten som huden får av mineralerna i vattnet. Det blir bara svinto och det krävs en halv flaska balsam för att ens få igenom borsten. Jag som hade klivit upp sex i morse för att föna och platta håret hade ingen lust att gå igenom det.
Skräddarsytt till Alla hjärtans
I julas fick jag en superfin Body Butter med ett av mina favoritdjur som motiv – en rosa flamingo, och texten I am mad about Jessica. Jag älskar den, det blir verkligen något extra när det är gjort speciellt till en själv. Och nu fortsätter The Body Shop med den här roliga idéen. Den här gången är det Alla hjärtans dag som står på agendan. Lagom till kärlekens högtid kan du ge bort valfri Body Butter med något av de här fyra motiven.
Jag gillar att det inte kostar något extra, tjänsten ingår när du köper ett kroppssmör på 200 ml. Däremot finns inte möjligheten i alla butiker, tyvärr. Skräddarsydd Alla hjärtans-present går att få i Mall of Scandinavia i Solna, Drottninggatan i Stockholm, Emporia i Malmö och Utopia i Umeå.
Veckans budgettips – micellärvatten
Ett vatten som tar bort smink och smuts i ett svep – kan det vara sant? Ja, det är precis vad micellärvatten gör, en rengöringsvariant som länge var en fransk skönhetshemlis men också använts mycket på modeplåtningar för att snällt kunna ta av makeup på modeller igen och igen och igen utan att reta huden alltför mycket. Då var det Bioderma som alla skönhetsaddicts suktade efter, detta micellärvatten fanns bara att köpa på franska apotek fram till för ett par år sedan då den landade här hemma. Efter det har det dykt upp en flod av dessa smarta vatten vilket gör att det nu finns för normal hy, fet hy, känslig hy osv. Hur det funkar? I formulan finns en slags molekyl som drar åt sig smink och smuts likt en magnet. Jag använder micellärvatten på flera sätt, t ex som den enda rengöringen på morgonen om jag bara vill fräscha upp huden eller som en avslutning på kvällsrengöringen efter t ex en oljecleanser. Det fina är att denna ej behöver sköljas av vilket gör att den inte bara sparar tid, den funkar även för dig som är lite känslig mot vatten eller inte gillar känslan av vatten i ansiktet av någon anledning. Bara fukta en bomullsrondell och svep över huden. För ett par veckor sedan landade L’Oréal Paris med ett par alldeles utmärkta varianter, nämligen en för torr och känslig hy (med återfuktande glycerin) och en med den ovanliga kombinationen för känslig normal till kombinerad. Micellar Cleansing Water kommer i en flaska på hela 400 ml, båda är parfymfria och kostar bara 89 kr.
Vill jag lyxa till det har jag en annan och lite exklusivare micellärfavorit sedan länge. Den kan du läsa om i det här inlägget.
Maxa effekten av din arkmask
Arkmask, sheetmask, lappmask eller latmansmask – oavsett vad du kallar den här masktypen så är det ett alldeles utomordentligt skönt och effektivt sätt att boosta huden. Jag erkänner att jag nog utvecklat ett visst beroende vilket betyder att det blir en sådan här minst en gång i veckan: före en fest, efter en fest, som söndagsmask för att få en bra start på nästa vecka, för att fuktbomba huden efter en flygning, som återhämtning om jag varit sjuk osv. Eller bara för att det är härligt. Men vissa är nästan barnförbjudet dyra, ibland kan man få betala ett par hundralappar för en enda behandling. Så hur kan man göra för att verkligen få ut allt man bara kan ur en användning? Här är några saker jag har lärt mig (förutom att välja en bra arkmask förstås):
Släng inte påsen innan du grävt upp allt serum som finns där i. När du drar upp arkmasken så får man aldrig upp allt gottigt och härligt. Jag stoppar ner handen och använder överflödet på dekolletaget och på handryggarna.
Passformen på många masker är lite sådär. Inte konstigt med tanke på att det troligen finns en standardmodell man utgår ifrån. Och vi ser ju faktiskt väldigt olika ut. Oftast drar masken en del över näsan och runt ögonen. Det snabbaste sättet att få den att sitta ännu bättre är att göra ett enkelt litet klipp med nagelsaxen (i masken förstås), precis vid inre ögonvrån. Då kommer den direkt att sluta om mittenpartiet av ansiktet mycket bättre.
Peela innan du lägger på masken. Det här är något man kan göra oavsett masktyp. Du vill göra detta för att få bort allt skrufs och skräp som ligger likt en osynlig mur på ytan och hindrar ingredienserna från att tränga ner djupt och göra ett riktigt bra jobb.
Håll tiden. Jag låter ofta hårinpackning sitta mycket längre än tidsangivelsen på flaskan och vissa vanliga ansiktsmasker kan få ligga kvar över natten trots att det inte står på instruktionen. Men arkmasker torkar efter ett tag och då är festen slut. Sitter den alltför länge upplever jag att huden faktiskt kan kännas lite torrare efteråt.
Försegla effekten. När du tagit bort arkmasken ska du i de flesta fall inte tvätta ansiktet. Men smörja in dig med din vanliga fuktcreme bör du, precis som du gör i vanliga fall efter att serum applicerats. På så sätt låser du in ingredienserna i huden och behåller dem där de gör nytta.
Och så en sak jag inte gör. Jag stoppar inte mina arkmasker i kylen. Det är jätteskönt att det svalkar lite extra men kall hud drar ihop sig och varm hud öppnar sig. Och det är bättre att den är lite mer mottaglig för masken så att säga. En av vinsterna med just arkmaskerna är att det blir som ett mysigt mikroklimat då mellan masken och huden som är gynnsamt för cellaktiviteten. Behöver du ha lite skön svalka? Lägg in en frottélapp i kylen en stund och lägg över huden…
Vilka mina favoriter är kan du läsa om i helgen!
Bästa ansiktsbehandlingarna just nu

Clarins utbildare Jessica Jelenkovic hälsar med en av sina magiska händer.
Vädret är ju helt galet och det märks på huden. Ena dagen plus och mulet medan den andra bjuder på iskyla och solsken. Ett av mina bästa när hudformen vacklar är att gå till ett proffs och det gjorde jag idag. Och det var en gudomlig behandling som bjöds på, Tri-Active Face Treatment från Clarins, en helt ny variant som trots att den innehåller många moment var rejält avslappnande. Höll i trådarna gjorde duktiga Jessica Jelenkovic, utbildare på Clarins.
Det här ingår: Rengöring, mild mekanisk peeling och kemisk peeling med glykolsyra och salicylsyra. Under stora delar av behandling får man också en lugn, behaglig och dränerande massage av axlar, nacke, dekolletage, händer, huvud och ansikte, huden kring ögonen får också en skön stund.
På huden används en mix av Double serum tillsammans med en specialprodukt som enbart används under Clarins behandlingar. Avslutningsvis läggs en peptid-preppad arkmask som ger ett riktigt fint lyft.

Mumiemasken bombar just här huden med peptider som ger riktigt fin studs.
Så här funkar den: Den dubbla peelingen får bort döda hudceller men förbereder också huden för resten av det som följer. Och massage av ansiktet gör också att spänningar försvinner eftersom musklerna slappnar av vilket gör att den får ännu lättare att ta till sig av peptider osv. Huden blir verkligen riktigt fin och får en rejäl studs. Men jag vill också slå ett slag för den avstressande effekten. Man har i undersökningar visat på att pulsen håller sig på en lägre nivå i upp till fem dagar efter behandlingen. Kan vara värt mycket i en stressig vardag.
Kostar: 995 kr.
Tid: Väl investerade 75 minuter, så här fin blev huden efteråt!

Till och mer håret blev lyckligt av 90 minuter med Clarins…
Clarins Tri Active Face Treatment är en av flera nya härliga behandlingar som du kan göra just nu. Andra favoriter är t ex den exklusiva kombinationsbehandlingen Pure Glow Treatment signerad Akademikliniken samt Mesoterapi från Filorga där märkets speciella vitamincocktail NCTF slussas ner i huden med hjälp av fina nålar. Mer om dem och flera andra spännande behandlingar kan du läsa i Feminas marsnummer som finns ute nu.
En ask kommer lastad – med arkmasker
Det har blivit en hel del inlägg om masker den senaste tiden och främst de i arkformat. Inte så konstigt då det har blivit en favoritprodukt här hemma pga så enkelt att använda, lätt att ta med på resa och snabba resultat. Just nu är också huden i behov av extra stöd och då är dessa toppen att stoppa in lite då och då. Dessutom duggar de roliga nyheterna tätt i den här kategorin för tillfället. Här är två att spana in:
I veckan landade en hel box med arkmasker på mitt bord, något som visade sig vara en smart prenumerationsbox från nystartade svenska företaget Sheet happens. De plockar varje månad ihop 8 till 10 arkmasker från olika märken och skickar ut till sina prenumeranter. Mixen är gjord för att få med lite olika ingredienser och hudfokus.
Märken som man använder och jag känner till är t ex Dr Jart+, Benton, Whamisa och Tony Moly, gillar alla fyra. Här finns också några för mig oskrivna kort, t ex Mediheal och Holika Holika, som ska bli spännande att testa. Det enda jag skulle önska är att man fick välja bort t ex masker med snigelserum och liknande. Det finns så många bra masker där man inte har den här typen av extrakt så det borde kunna gå att lösa och dessutom kan man då även vända sig till de som vill ha vegan. Här får du i alla fall väldigt mycket för pengarna, priset för att få hem en box med härliga arkmasker är 299 kr inkl porto.
Känns en box för avancerat men du är ändå nyfiken på att testa det här med arkmask? Om bara några veckor landar dessa två från Filorga. Jag fick några ex för ett tag sedan och dessa har snabbt blivit storfavoriter så jag kan verkligen varmt rekommendera dem båda. Bara en sådan sak som att den ena är svart, väldigt elegant! Passformen är dessutom föredömlig och effekten som alltid hos Filorga exceptionellt bra. Hydra-Filler Mask och Time-Filler Mask kommer att kosta 95 kr st, de innehåller Filorgas välgörande NCTF-koncentrat plus mycket annat trevligt och lanseras till en början exklusivt på Kicks .
Bye bye dubbelhaka
Det har funnits ett område inom den estetiska medicinen som bara inte gått att fixa utan att behöva ta till kniven. Det handlar om den där bullen som sitter under hakan.
Om man önskat få bort sin dubbelhaka har det enbart funnits ett alternativ – kniven.
Så i veckan var jag på pressmöte på Stureplanskliniken tillsammans med en liten skara skönhetsredaktörer från bl a Daisy Beauty, Topphälsa och Tara. Och vi blev alla positivt överraskade av vad vi fick höra. Nu finns det nämligen ett preparat och en metod som ganska enkelt kan få bort den där extra fettkudden som man kan ha även om kroppen i övrigt är smal. Belkyra är namnet på Allergans spännande läkemedel som precis blivit godkänt av Läkemedelsverket.
Så här förklarar doktor Pyra Haglund, grundare av Stureplanskliniken och utbildare inom Belkyra i Sverige, hur det går till:
Behandlaren lägger först en enkel tatueringsmall på området och markerar utefter den exakt var läkemedlet ska sprutas in. Det här är viktigt eftersom området runt omkring är känsligt med mycket nerver och kärl.

Tatueringsmall som används innan behandling för att markera var läkemedlet ska placeras. Foto Pyra Haglund.
Sedan är det dags att spruta in Belkyra, runt 20 stycken nålstick brukar behövas. Väl inne i kudden pyser läkemedlet hål på fettcellerna så att de förstörs och så småningom städas bort av kroppens eget immunförsvar.

Det här är Allergans egna före/efter-bilder.
Huden blir svullen efteråt och ganska röd, något som håller i sig i några dagar. Efter det ska huden kännas hård under en period. Det tar 6-12 veckor innan du kan se resultatet och det behövs 1-4 behandlingar beroende på hur stor kudden är. Belkyra fungerar bäst om du har en liten till medelstor dubbelhaka. Enligt Pyra Haglund upplever de flesta som gjort behandlingen också att huden blir uppstramad, hon förklarar det med att kuren kickar igång en inflammation som är positiv för huden. Biverkningar man upptäckt är t ex att huden tillfälligt kan tappa känseln, några få har även upplevt att ena mungipan hängt sig men det har varit övergående.
Det kostar en ganska bra slant att bli av med dubbelhakan, mellan 9900 kr och 15900 kr får du betala. Men då får du å andra sidan ett permanent resultat, de fettceller man fått bort kommer inte tillbaka.
Som många andra estetiska behandlingar går även den här att kombinera med andra typer för ännu bättre effekt, t ex om du också vill tajta till huden. På Stureplanskliniken rekommenderar man antingen så kallat högfokuserat ultraljud att komplettera med men det går också att kombinera med ett så kallat trådlyft som ger ordentlig uppstramning.

Taras skönhetsredaktör Linnea Öst, aka Arga Tanten, testar att strama upp huden på halsen med s k högfokuserat ultraljud. Gör inte ont, pirrar bara djupt nere i huden, enligt Linnea.
Kuriosa:
Belkyra består av en gallsyra som finns naturligt i kroppen. Här är den dock snickrad i laboratoriet.
Man har gjort uppföljningsstudier i 5 år på dioxycholsyran, den verksamma substansen i Belkyra.
Behandlingen finns redan i USA under namnet Kybella. Sverige är först ut i Europa och först ut i Sverige att erbjuda Belkyra är Stureplanskliniken.
Veckans budgettips – ekologisk dagkräm
Liten budget och kräsen hud kan vara en svår ekvation att få ihop. Men jag har ramlat på ett kap som dessutom passar dig som gärna vill att hudvården ska vara eko. Jag måste erkänna att jag var lite skeptisk till en början då denna är framtagen av ICA, företaget som främst sysslar med mat. Men här har man jobbat ihop med Apotek Hjärtat när man tagit fram en hel serie med svenskproducerade produkter för hud och hår med en stor andel naturliga och ekologiskt certifierade ingredienser och förpackningar gjorda av förnybar råvara, närmare bestämt sockerrörsbaserad plast.
Seriens Dagkräm är en liten pärla. I en behändig tub får du en ganska rik formula som snabbt ger fukt och passar perfekt för dig som har torr hy eller kanske fått det under vintern. Basen sägs vara vårdande kamomill och aloe vera, det är betydligt mer av det senare som placerar sig som nummer två på ingredienslistan. Annat bra här är t ex glycerin, e-vitamin och squalane, bra tycker jag också är att man hoppat över parfym vilket gör att den även passar en lite känsligare hud. Effekten på mig är len och behaglig och det sitter faktiskt i hela dagen. ICAs Ekologiskt certifierade Dagkräm är en riktigt bra basprodukt för väldigt liten peng, 59 kr för 50 ml får du betala. Och så enkel att droppa ner i väskan om du ska träna, älskar tuber. Tänk bara på att komplettera med solskydd, viktigt nu när vårstrålarna snart tittar fram.
Vill du läsa mer om hittar du ett längre inlägg om hela ICAs serie hos min bloggkollega Evelina där hon går igenom flera produkter.
Skönhetsproffsens bästa resetips
Det börjar bli dags att packa väskan för en pressresa igen. I morgon bär det av till Varberg och SPA-testning. Att resa med jämna mellanrum hör till jobbet och ofta är det ganska korta och intensiva tripper, kanske ett par dagar till Paris eller tre till New York. Det betyder nästan alltid uppstigning långt innan solen går upp och sedan flyg i några timmar, många gånger håller sedan dagen på ända in till småtimmarna. Man ska ju klämma in mycket på kort tid. Och en ganska liten väska att klämma in livet i. Hur håller man sig fräsch när man är på väg och vad är bra att ta med i necessären? När jag var på Island för ett par veckor sedan tillsammans med Elles Carin Hellman och Kicks Caisa Janson passade jag på att fråga dem hur de tänker när det är dags att resa.
Carin Hellman, skönhetsredaktör på Elle

Trots småbarn, okristligt tidigt uppvaknande och en rejält skakig flygtur in till Island lyckas den här pinglan ändå alltid se fantastisk ut!
Vad glömmer du aldrig att stoppa ner i resenecessären?
Resa och beautypackning för mig följer lite olika principer, beroende på om jag reser med familjen eller i jobbet. Reser jag i jobb, det vill säga själv utan att behöva kompromissa med tre andra personer, packar jag helt hämningslöst med mig allt man tänkas kan fylla minst två necessärer med. Men viktigast, oavsett, är:
* Miniförpackningar av schampo, balsam, lotion och rengöring. Två av mina favoritmärken Aesop och L:a bruket har ljuvligt väldoftande småttisar av allt man behöver för att klara sig en weekend.
* En riktigt bra ögonmakeupremover. När jag reser och går ut och äter brukar jag passa på att dra på en riktigt fin eyeliner eller redigt med sotning. Och eftersom det gärna blir sena kvällar måste rengöringen gå snabbt och effektivt när man väl ska i säng. Helena Rubinsteins All Mascaras finns i miniförpackning och tar bort ALLT!
* En sheetmask för både ögonen och ansiktet – dämpar puffighet och ger bästa avkopplingen. Plus att de inte tar någon direkt plats i bagaget. Älskar Miqura Moisturising sheet mask (med kokosvatten!) och Bioeffects nya EGF Eye Mask Treatment. De-puff-deluxe!
Bästa sättet att hålla huden fräsch när man måste upp i ottan och ska resa i flera timmar?
Bästa sättet för mig är att morgonen man reser göra Nimues Exfoliating Enzyme i duschen. Ta på den på torr hy direkt någon minut innan man kliver in i duschen, sedan låta den ”ångas lite” och därefter massera in den och skölja av. Babyskin FTW! Sedan på med Bioeffects EGF Serum och huden strålar som en vit sandstrand på Bali, oavsett hur lång tripp man har framför sig.

Tre av Carins favoriter när det är resdags.
Caisa Jansson är chefredaktör på Kicks magazine

Caisa Jansson ger ordet flawless ett ansikte med den här snygga looken i väntan på flygning.

Caisas sköna trio på resa.
Vad glömmer du aldrig att stoppa ner i resenecessären?
– BioEffects EGF-serum är perfekt, speciellt när du reser. Den lilla flaskan får åka med i handbagaget, och serumet ger så mycket fukt att jag inte behöver bry mig om att packa ned någon ansiktscreme som komplement.
Sedan tycker jag också att det är skönt att ha med sig ett micellärt vatten att rengöra huden med under resan. Då vet jag att huden blir ordentligt ren på ett smidigt och skonsamt sätt.
Torrschampo är också ett måste, så du inte behöver tänka på att tvätta håret lika ofta. Även om jag bara reser med handbagage ser jag till att göra plats för en miniflaska torrschampo i den lilla plastpåsen för tillåten vätska.
Smarta packknep när man har hundra skönhetsprodukter?
– Jag har accepterat att större delen av min bagagevikt läggs på beautyprodukter. Jag prioriterar det över ett par extra skor, varje gång. Därför har jag också skaffat mig en gigantisk necessär som tar upp en tredjedel av min resväska. Så mycket härligare än att behöva packa i 4-5 necessären i vanlig storlek, så slipper man stå och gräva i flera olika på hotellrummet sedan.
En annan grej som är bra när man reser med bara handbagage är att skaffa en roll on-doft, som fler och fler parfymhus har börjat sälja sina parfymer i. De tar minimal plats i vätskeplastpåsen! Själv har jag alltid den underbart kastanjemjuka For Her från Zadig och Voltaire med mig. Den har liksom blivit min ”resdoft” som nu alltid väcker härliga resminnen hos mig.
Bästa sättet att hålla huden fräsch när man måste upp i ottan och ska resa i flera timmar?
Jag har tre tips:
1. Se till att huden är så fuktmättad som det bara går innan du hoppar på planet. Jag sover till exempel alltid med en fuktmask kvällen innan en flygresa.
2. Packa ner en arkmask som du kan götta dig med på hotellrummet på kvällen efter flygresan. Mina favoriter är StarSkins Close-Up och After Party.
3. Packa ner ett matt läppstift eller liquid lipstick i handväskan. Matta läppar lyfter nämligen fram hudens naturliga glow, eftersom den skapar en matt kontrast till hudlystern. Som ett optiskt trolleritrick, liksom! Jag är alltid mer nöjd med min hy när jag har målat läpparna rödmatta.
Mitt eget bästa tips? Förutom att jag försöker hinna lägga fuktmask kvällen innan avfärd så byter jag aldrig hudvård när jag ska på resa eftersom själva resandet brukar stressa huden bra ändå. Jag har investerat i smarta små reseförpackningar från Muji, där finns alla möjliga burkar, sprayflaskor och moussebehållare som man kan tänkas behöva. Du hittar dem på Åhléns.
Varbergs Kusthotell – en badälskares dröm
I veckan har jag varit på SPA i Varberg och blivit både badad, knådad, peelad, serverad utmärkt mat och känt stressen sköljas av. Platsen var Varbergs Kusthotell, en gammal klassisk kurort som nu hottats upp betydligt. Husen här byggdes tidigt 1900-tal och användes då som sanatorium, hit fick lungsjuka barn komma och andas frisk havsluft.

Bra person som bestämde att Kusthotellet skulle ligga just här!
Och just närheten till havet är en av flera härliga saker med Varbergs kusthotell. Förutom att det är livgivande att promenera/jogga/strosa längs stranden så kan du både kallbada i havet och bada i poolen som finns i SPA-avdelningen. Den senare är fylld med 32-gradigt havsvatten. Och det känns så fräscht av någon anledningen, mycket härligare än en traditionellt klorluktande pool. Gillar du vatten är det här verkligen ett ställe att besöka.

Varbergs Kusthotell lyckades stilla SPA-proffset Yvonne Gulls törst på bad. Och det vill inte säga lite!
Med på vår resa var Yvonne Gull, en av Sveriges mest erfarna spa-redaktörer. Nämn ett SPA, stort som smått, och Yvonne har garanterat varit där. Denna kvinna får kli i hela kroppen om hon inte får bada. Och hon var mer än nöjd när det var dags att åka hem. Behövde inte bada på en hel vecka, sa hon. Och konstigt är inte det med tanke på alla olika varianter av vatten och bad som finns här:
Förutom nämnda havsbad och poolbad så finns det en mängd olika varianter på det som kallas upplevelseduschar. Duschar som liknar vattenfall, duschar som både använder färg och doft, duschar du kan ligga i och duschar som blandar kallt och varmt vatten.
Man har såklart en bubbelpool och precis jämte denna en kallpool och en varmpool. Och så kan du som behandling få bada varmt tångbad i vackra gamla träkar. Det gjorde jag och det var verkligen mycket ljuvligt. Jag är visserligen ganska känslig för olika dofter och tången luktar i ärlighetens namn inte mumma. Men det uppvägs av att terapeuten skrubbar dig med denna skönt riviga sågtång som innehåller massor av bra mineraler spårämnen. Det är skönt och huden blir nästan löjligt mjuk. Rekommenderas varmt.

På väg ner bland tången, träkaret är visserligen väldigt gammal men ändå skräddarsytt med smart liten nackgunga.
Vill du inte göra några speciella behandlingar kan du göra SPA-ritual i kallbadhuset där du peelar och ansiktsmaskar själv med ett Phytomer-kit som ingår i vistelsen. Och här har man en alldeles egen specialitet att bjuda på, nämligen en bastu-upplevelse i tre olika doftvarianter: salt, tång och mint. Av lite olyckliga omständigheter var jag tvungen att hoppa över just detta men är du nyfiken beskriver min blogg- och skönhetsredaktörskollega Linnea Öst, aka Arga tanten, kort men målande vad det går ut på här.
Det som slår mig med Varbergs Kusthotell är att det är modernt hemtrevligt, en mysigt lugn stämning och väldigt fräscht överallt. Visst är det tämligen nyrenoverat men ändå. Ångbastu är något jag älskar men det brukar vara ett sorgebarn då lukten brukar vara muggig och luften ofta kännas ofräsch. Inte här. Det doftar friskt av eucalyptus, det är rent och rummet ljust och fint. Den här känslan går igen i allt, från receptionen till de ljusa rummen, den trevliga relaxavdelningen och den ombonade matsalen där man serverar mat gjord på till stor del lokala råvaror.
Jag har egentligen bara två saker som jag faktiskt noterade på minuskontot – det finns inga hyllor i badrummet och därför ingenstans att ställa sin egen skönhetsarsenal, ja förutom på den lille handfatskanten då. Och flipflop-tofflorna var inte jättesköna, nästa gång gör jag som Linnea och tar jag med mina egna. Annars är allt faktiskt toppklass. Hit åker jag tillbaka.

Arga tanten är glad för hon har alltid egna sköna tofflor med sig på SPA.
Bye bye babyeksem?
Visste du att ordet eksem kommer från grekiskan och betyder koka över? Och att man kokar över kan det verkligen kännas som när man är drabbad av de här utslagen. De kliar, svider och kanske till och med spricker – det är en riktig plåga. Än värre om du är en liten baby som inte kan tala om vad som skaver.
Det var länge sedan mina barn var så där pluttiga men jag får fortfarande svettningar när jag tänker på hur olyckliga de var när kliet satte in. Och om man kliar blir det bara värre, till slut kan huden bli inflammerad och då ett lätt byte för bakterier att angripa.
Atopiskt eksem är en kronisk inflammation i huden som blir allt vanligare, i Sverige drabbas vart femte barn. I veckan var jag på ett pressmöte som hölls av ACO. Där berättades att man i många forskningsstudier försökt hitta ett botemedel men utan att lyckas. Därför bestämde sig flera forskarteam på olika håll att ta sig an problemet på ett nytt sätt. Man ville hitta ett sätt att istället förebygga. Och nu har flera av varandra oberoende studier kommit fram till en metod. Genom att varje dag smörja in det lilla barnet med en mjukgörande creme kan man minska risken för att eksemen ska dyka upp rejält. Studierna är genomförda på barn där någon i den nära familjen (förälder eller syskon) har eller har haft atopiskt eksem. Halva gruppen behandlades med just mjukgörande creme och andra halvan fick ingen creme. Efter 24 veckor hade 22 % i den behandlade gruppen fått eksem medan 43 % hade utvecklat eksem i gruppen med obehandlade barn.
Anledningen till att det verkar fungera är att eksem uppstår i kombination med en försvagad barriärfunktion. Genom att smörja in huden stärks barriären och står på så sätt bättre rustad. Spelar det då någon roll vilken creme man använder? Det ville ACO ta reda på så man gjorde en egen undersökning på 172 personer som redan fått eksem. Här ville man se hur många som fick återfall. Den ena halvan av gruppen fick en neutral barriärcreme och den andra halvan fick Canoderm. Resultatet? Canoderm förlängde den eksemfria tiden med ca 50 % jämfört den andra mjukgörande produkten. Anledningen sägs bl a vara att det i Canoderm finns t ex fuktbindande glycerol, eller glycerin som det också heter, samt karbamid. Canoderm ska dock bara användas på vuxna och större barn.
Har du riktigt smått hemma är Miniderm det som rekommenderas, den innehåller hela 20 % glycerol. Och är där riktigt torra områden så finns Minicare som också den innehåller glycerol, pantenol och zink, den är extra fet för att verkligen smörja och skydda. Jag gillar alla dessa men tycker också att La Roche-Posays Cicaplast Baume B5 är en riktig liten mirakeltub och så smidig att ha med sig i skötväskan. Ska man smörja in hela kroppen finns Lipikar Balm AP+. Båda dessa fungerar lika bra till liten som stor.
Förutom att smörja huden varje dag med en rejäl mängd creme är det bra att:
Bara använda parfymfria produkter.
Hälla några droppar mild olja i badvattnet.
Var noga med att tvålen som används är mild och använd helst inte mer än ett par gånger i veckan.
Tvätta kläder och lakan innan de används första gången.
Hålla sovrummet svalt och använda svala sovkläder – att svettas ökar på kliet.
Använda kläder av bomull närmast kroppen. Tänk på att åtsittande kläder också kan ge klåda.
Bästa ögoncremerna just nu
Allt syns nu! Det är härligt med ljuset men det avslöjar också obarmhärtigt minsta lilla skavank och om man slarvat med rutinen under vintermånaderna. För några år sedan var jag ganska så urusel på att ta hand om huden runt ögonen men efter en mätning av tillståndet på det här partiet av ansiktet så blev det lite mer fart på damen. Det var helt enkelt mycket torrare och skrynkligare än i övrigt. Vill du också ge den tunna och känsliga huden här mer fokus är det här några av mina favoriter:
Årets nyhet! Eyes-Absolute från Filorga är fantastiskt bra. Den krämiga formulan gör inte bara huden mjukare, slätare och fräschare. Den får också fransarna att skjuta fart. Jag gillar också att man kan/ska använda den runt hela ögonen och att applikatorn svalkar skönt. Innehåller hyaluronsyra och såklart märkets speciella antiage-cocktail NCTF. Ca 795 kr/15 ml.
Instant Brightening Beauty Shot Eye Lift från REN är just omedelbar i effekten. En liten pumpflaska med magi som fungerar när huden här är riktigt trött och du behöver askunge-effekt. Man kan faktiskt se med blotta ögat hur huden rätas ut ändå känns det inte stramt eller obehagligt. Jag använder den alltså inte som en ren ögoncreme utan mer som en punktinsats. Ca 449 kr/15 ml.
En antiagecreme som snabbt slukas upp av huden är Combinal Expert Eye Treatment från Dr Temt. Innehållet ger huden en finare och spänstigare struktur då den lägger sig likt en andra hud över ytan. Det gör dessutom att den fungerar mycket bra under makeup. Innehåller bl a E-vitamin, glycerin, hyaluronsyra och isvin. Ca 445 kr/15 ml.
Collagen Power Firming Eye Cream från Mizon är trots sitt namn en fjäderlätt gel som smälter in i huden och gör att den känns tajtare och studsigare. Marint kollagen, kopparpeptid, sheasmör och hyaluronsyra är bara några av alla trevliga ingredienser som du hittar i den här burken. Det ger inte bara fukt som slätar ut, du får även en bra dos med skyddande antioxidanter. Ca 280 kr/20 ml.
För dig som vill ha en helt naturlig produkt har den svenska makeupartisten Lina Hanson rört ihop Global Treasures Eye/Neck + Treatment Balm, en riktigt härlig och näringsrik formula med nyckelingredienser som matcha-te, sheasmör, kaffe och 24 karats guld – lyxen. Den glider skönt på huden, ger lyster och dämpar svullnader. Ca 949 kr/30 ml.
Är huden väldigt känslig, blir lätt röd och kanske till och med känns skrovlig ska du inte bara undvika parfymerade produkter, se också upp med alltför aktiva ingredienser. Min favorit är en underbart behaglig ögoncreme från La Roche-Posay som heteer Toleriane Ultra Eye Contour. Denna har en kort ingredienslista men den lätta blandningen av fukt och lugnande ämnen blir likt luftig bomull på irriterad hud. Ca 159 kr/30 ml.
Lyx från insidan och ut är Sensais välgörande Cellular Performance Eye Contour Cream. Trots den rika konsistensen blir den inte för tung för den tunna huden här, tvärtom stärker den det känsliga området, får det att se fräschare ut, gör att huden blir mindre plufsig och mörk och på sikt har du även effekt på de allra flesta ålderstecken. Formulan är väldigt dryg så även om prislappen också är i lyxklass så kommer du att kunna njuta av den länge. Och trots att den har sådan effekt passar den faktiskt även dig som har känslig hy. Ca 975 kr/15 ml.
Älskade klassiska tvål!
Visste du att prästerna under Medeltiden varnade folk för att tvätta sig med tvål? Det ansågs syndigt. Kanske för att det var en sådan njutning när man väl kunde lägga vantarna på en liten bit som löddrade skönt och gjorde kroppen ljuvligt ren. Igår såg jag att Guerlain släppt en tvål i sin nya doft My Guerlain. Den var väldigt fin, men närmast syndigt dyr. 500 kr är mycket – även om den doftar som himlen och kommer i en snygg förpackning.
Men visst är det värt att lägga ner lite mer tid och tanke på valet av tvål än att bara ta första bästa i mataffär’n. Den används varje dag, om och om igen så den måste vara snäll mot huden och såklart dofta gott. Själv har jag just nu dille på fasta tvålar. De har fått ganska dåligt rykte men väljer du en kvalitetstvål innehåller den vårdande ingredienser som är milda mot huden, t ex olivolja eller sheasmör.
Det är verkligen något visst att öppna det där lite hårda pappret på en helt ny tvål och känna doften, en doft som också hänger kvar i rummet där tvålen får ligga. Det är vardagslyx. Här är några av favoriterna just nu, alla helt vegetabiliska förstås. Lika härliga att ha hemma som att ge bort i present. Och medan du väntar på att få börja använda din tvål är den perfekt att ha i byrålådan eller linneskåpet. Där gör den nytta genom att sprida sin väldoft till kläderna.

Savon Extra-Doux med tvålig lavendeldoft och sheasmör och Bonne Mère med mild rosdoft och skuren i klassisk Marseille-kub. Båda från L’Occitane, 85 kr resp 49 kr.

Var annars än i Italien gör man handgjorda kvalitetstvålar och klär dem i riviga djurmönster. Dessa två coolingar från familjeföretaget Nesti Dante är från kollektionen Chic Animalier som är inspirerad av modevärlden. De räcker riktigt länge, löddrar krämigt och är doftsatta med lyxiga parfymnoter. Ca 79 kr/st.

Triple milled soap betyder att den är hårdare, håller längre, doftar starkare och ger ett krämigt lödder – precis så som La Source Moisturising Soap från Crabtree & Evelyn som innehåller sheasmör och doftar tvål, hav och sommar. Ca 159 kr/3 st. Den knottriga kompisen under ska användas i duschen för att peela, massera och ge slätare hud. Även den kostar 159 kr men bara för en tvål.
6 ansiktsmasker för olika tillfällen
Om du följer mig på instagram har det nog inte gått att undvika att se att jag älskar ansiktsmasker. Härligt då att det sköljt in hundratals härliga varianter att boosta huden med det senaste året. För det är precis anledningen till att mask är så perfekt. Det är ett enkelt sätt att snabbt göra en punktinsats och tillföra precis vad huden behöver just nu – oavsett om det är mer fukt, extra lyster eller kanske en riktigt rejäl djuprengöring. Istället för att byta ut hela rutinen så tar du bara masken och problemet är väck (ofta). Jag använder ansiktsmask för att få huden i form efter en stressig period, för att komma i stämning inför en fest, för att den plötsligt känns lite torrare eller bara för att det är söndag. Här är några av favoriterna just nu:
Askungemasken – när du vill ha effekt direkt
Namn: Advanced Night Repair Concentrated Recovery PowerFoil Mask från Estée Lauder.
Den här arkmasken levererar inte bara ett suveränt resultat där fukt trycks in, linjer försvinner och anletsdragen blir tydligare. Den känns också superlyxiga att använda med sin silverglänsande yta, ett perfekt glammigt sätt att locka fram sin inre diva (hon behöver komma fram mkt oftare!).
Nyckelingredienser: Estée Lauders eget superkoncentrerat Advanced Night Repair-serum med ännu intensivare formula, bl a extra hög dos hyaluronsyra.
Ska sitta: Ca 10 min.
Pris: Ca 895 kr/4 st.
Djuprengörande masken – när huden behöver en rejäl uppfräschning
Namn: Charcoal Rescue Masque från Dermalogica.
Den här masken har en lättarbetad formula som liknar grå lera och känslan är härligt sval på huden. När det dags att tvätta av, fukta den gärna lite extra med en ansiktsspray och massera några minuter för en extra peeling-puff. Min hud känns superren, härligt len och mkt fräsch efteråt. Det enda knepiga med denna är att du måste vara noga med att skölja av den. Finns där rester kvar kan det nämligen börja osa lite svavel i näsan efter en stund.
Huvudingredienser: Aktivt kol, vulkanaska, AHA-syra, svavel och niacinamid.
Ska sitta: Ca 10 min.
Pris: Ca 499 kr.
Fuktbombarmasken – räddningen för alla torrisar
Namn: Deep Hydration Mask från Verso.
En magiskt skön hydrogelmask, vilket betyder att den är en lite kraftigare och betydligt studsigare arkmask som lägger sig skönt tungt på huden (passform=suverän). Huden känns återfuktad och upplumpad med en gång, alla torra linjer och rynkor sjunker undan. Men det är den långvariga effekten som imponerar. På mig satt känslan av fräscht välfuktad hud i under flera dagar.
Nyckelingredienser: Hyaluronsyra, artificial moisturizing factor, ceramide-3 samt grapefruktextrakt.
Ska sitta: Ca 20 min.
Pris: Ca 800 kr/4 st.
Lugnande masken – när huden behöver extra kärlek
Namn: Treatment Overnight Repair Mask från Emma S.
En krämig lotion som doftar mammas gamla ansiktscreme, dvs tryggt, och lägger sig som ett lindrande lager bomull över huden. När natten har gått och det är dags att skölja av den här godingen har hudtonen blivit jämnare, rodnader dämpats och huden känns starkare och redo för nya utmaningar.
Nyckelingredienser: Sheasmörsolja, glycerin, rött algextrakt och havreolja.
Ska sitta: Hela natten.
Ca 349 kr.
Lystergivande masken – när du vill byta ut glåmig mot glow
Namn: Radiance Renewal Mask från Paula’s Choice.
En av vårens mest hajpade masker och den förtjänar det! Denna parfymfria gelcreme är ganska tunn i konsistensen och sjunker därför in snabbt. Det är väldigt lämpligt då den ska användas över natten och då vill man inte ha ett tjockt lager som kladdar in sig i kudden. Jag gillar att den är svalkande, det är ljuvligt skönt då min hud ofta blir varm efter en lång dags påfrestningar. Men bäst är ändå effekten – fin lyster, klarare ton och studsigare hudmadrass.
Nyckelingredienser: Niacinamid, glycerin, hyaluronsyra och arbutin.
Ska sitta: Över natten.
Pris: Ca 429 kr.
Ögonmasken – trollar bort sömnlösa nätter
Namn: Prodigy Powercell Eye Urgency från Helena Rubinstein.
Dessa studsiga gelkuddar som du pressar fast på huden under ögonen är mitt bästa partytrick. Och mitt bästa post-partytrick. De är suveräna på att sudda ut trötthetstecken som ju kan vara obarmhärtigt tydliga just här. Mörka ringar, plufsiga påsar och fina linjer, ja, till och med lite djupare rynkor är ingen match för den magiska brygd som Rubinstein kokat ihop. Dessutom är det svalt och skönt att bära runt på dem. Det finns egentligen bara en negativ sak med underverken – de är snuskigt dyra.
Nyckelingredienser: Stamceller från mjölktistel och strandslilja.
Ska sitta: 15 min.
Pris: Ca 1035 kr/6 par.
Tycker du att arkmaskerna låter dyra? En bra arkmask är en suverän hudhjälp men ibland kan priset avskräcka. Det finns dock massor av tips som gör att du kan få ut ännu mer av din investering. Kolla in de enkla knepen här.